Ker so pred nami praznični dnevi, več časa posvetimo razmišljanju o pripravi ustreznih jedilnikov in s tem tudi sladic. Marmorni kolač je vsekakor dobra izbira za pripravo praznične sladice, saj je okusen ter tudi dolgo ostane svež, kar na navadno ni pomembno, saj ga hitro zmanjka. Priprava marmornega kolača sploh ni tako zahtevna kot bi pomislili na prvi pogled, je pa vsekakor priljubljen tako pri odraslih kot pri otrocih.
Marmorni kolač je dvobarvno pecivo, potrebujemo torej svetlo in temno (torej čokoladno) testo. Osnova za oba je svetla masa, zato jo tudi najprej pripravimo.
Penasto vmešamo jajca s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem. Med mešanjem počasi dodajamo olje in mleko, na koncu pa dodamo še moko, ki smo jo že prej presejali s pecilnim sladkorjem. Lahko dodamo še naribano limonino lupinico, je sicer priporočljivo ni pa obvezno. Dobljeno maso razdelimo na dva dela in prvo polovico vlijemo v pekač za kolač ali šarkelj. V drugo polovico dobljene mase vmešamo nekaj žlic kakava, da masa dobi temnejšo barvo in jo zlijemo na vrh svetle mase. Obe masi se bosta neenakomerno razporedili, zato meja med njima ne bo ravna, ampak bo nastal pravi mozaik barv (in seveda okusov).
Marmorni kolač nato pečemo pri 200°C približno 40-50 min, če je pečen pa seveda lahko preverimo z zobotrebcem. Ohlajen kolač nato stresemo iz modela, ga le še posujemo s sladkorjem v prahu in serviramo. Če želimo še bolj navdušiti ga lahko prelijemo s čokoladnim prelivom. Polovico kolača npr. prelijemo s prelivom iz temne, polovico pa s prelivom iz svetle čokolade. Pa dober tek!